Bilgi En Kutsal Hazinedir
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Turnitin & Ithenticate İntihal Programı

26/03/2015 12:21:04 - 18/04/2022 12:21:04 - 112629 Okunma

iThenticate ve Turnitin Kullanımları Kotaları Hakkında

Her bir kurumun iThenticate için doküman (makale) submit kotası bulunmakta olup EKUAL kotası mevcut kurumların kullanımlarını karşılamaktadır. Bu bağlamda, sınırsız ya da her yıl artan bir kullanım kotamız mevcut olmamak ile birlikte EKUAL toplam kotası lisans dönemi boyunca değişmemektedir.

iThenticate kullanımıyla ilgili olarak; iThenticate programını, üniversitelerde, Dr. ve üstü ünvana sahip kişilerce, sadece kişisel makalelerinin analizi için kullanılmaktadır. Dergi editörleri de söz konusu programı kullanabilirler, ancak; dergi, üniversitemiz tarafından yayınlanan bir dergi olmalı ve editörü de üniversitemiz personeli olmalıdır.

Turnitin kullanımıyla ilgili olarak ise; Kullanıcıların tez, ödev ve rapor türü dokümanlarının benzerlik analizleri yapılabilmektedir.

iThenticate programına yapılan yanlış yüklemelerden dolayı, Üniversitemize tanımlanan kota eylül ayında dolduğundan, mağduriyet yaşanmaması için yılsonuna kadar bir kereye mahsus ek kota tanımlanmıştır.

 Kullanıcıların, aşağıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda işlem yapmaları gerekmektedir.

  • iThenticate sadece makalelerin analizinde, Turnitin ise tez, ödev ve rapor türü dokümanların analizinde kullanılmalıdır.
  • Kullanıcıların, Turnitin kullanması gerekirken, iThenticate programında, tez, ödev, rapor türü dokümanlarını yüklediği ve aynı makaleyi birçok kez analiz ettiği, gibi yanlış kullanımların yapıldığı görülmüştür. Bu durum üniversitemizin mevcut kotasının tükenmesine ve gerçek kullanıcıların haklarının yenmesine neden olmaktadır.
  • iThenticate programına tez, ödev, rapor türü dokümanlarının yüklenmemesi ve mükerrer yükleme yapılmaması gerekmektedir.

 

Turnitin (Ödev, Tez, Proje İntihal Programı)

Öğrencilerle eğitimcileri aynı platformda buluşturan, belgelerin orijinalite kontrollerinin yapılmasını, eğitimcilerin bu belgeleri notlandırmasını sağlayan dünyanın en önde gelen yazılımlarındandır.

Turnitin zengin geri bildirim sağlayarak ve intihali önleyerek öğrencilerin yazım yeteneklerini geliştirmektedir. Belirli bir zaman aralığında orijinal yazımı teşvik eder. Günümüz eğitimcileri ve yöneticileri öğrencilerin bilgiyi doğru, düşünerek ve yasal bir şekilde kullanmalarını teşvik etmeye çalışmaktadır. Milyarlarca internet kaynağına erişilebilirlik sayesinde öğrenciler, bir kaynağın tüm paragraflarını bir saniyede kopyalayıp yapıştırabilmektedir. Bu, performans ve değerlendirmelere yapılan vurgu ile birleşince, öğrenci araştırma ve makalelerinde orijinal olmayan içerik kullanımının artmasına sebep olmaktadır.

Turnitin belge analizini yaparken büyük veritabanları taramaktadır. Bunlar;

* 250+ milyon öğrenci ödevi

* 120,000+ dergi & kitap

* 24+ milyar güncel ve arşivlenmiş web sayfası

* 126 ülkede, 10.000’den fazla eğitim kurumunda,

* 20 milyondan fazla öğrenci

* 1+ milyon aktif öğretmen Turnitin kullanmaktadır.

Sadece Turnitin programında bulunan özellikler;

  • İçerik

Turnitin dünyanın en büyük karşılaştıma veritabanına sahiptir. İçerisinde bulunan akademik dergi veritabanı diğer hiçbir sistemde bulunmamaktadır.

İnternet havuzu: 50 Milyar sayfa, hergün 10 milyon sayfa eklenmektedir.

Yayın havuzu: STM yayınlarından (590+ yayıncı) 38 Milyon yayın, içerik ortaklarından 92 Milyon yayın, toplamda 130 milyon üzeri yayın

Öğrenci veritabanı havuzu: Tez, ödev, proje gibi çalışmaların bulunduğu yaklaşık 400 milyon çalışma

  • Orijinal formatta gösterim

Gönderilen belgelenin orijinal hali ile görüntülenmesi ve benzerliklerin üzerinde gösterimi, tüm resimler, grafikler ve tablolar korunmaktadır, böylece "Grading" değerlendirmenin "OriginalityCheck" ile aynı sayfa üzerinden yapılabilmesi sağlanmaktadır.

Bu özellik sayesinde belgenin tam olarak nerelerinde benzerlikler olduğu görülebilmekte ve değerlendirmeler daha sağlıklı yapılabilmektedir.

Turnitin’ı kullanmak isteyen akademisyenler için gereken şifre Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından sağlanmaktadır. Doküman gönderiminde bulunacak öğrenciler, öğretmenlerinden temin edebilecekleri Sınıf ID ve Şifre ile turnitin.com adresinden ödevlerini sisteme yükleyebilirler.

Programı kullanmak isteyen akademisyenler kurumsal e-posta adresleri ile kddb@klu.edu.tr adresine ad, soyad ,unvan ve bölüm bilgilerini içeren e-posta göndermeleri yeterli olacaktır.

DİKKAT : TURNİTİN, öğrenci ödev, tez, proje ve çalışmalarının akademisyenler tarafından intihal yönüyle kontrol edilmesi, değerlendirilmelerinin online yapılması ve notlandırılması için kullanılmaktadır.

Turnitin programında ödev oluştururken eklenen belgenin sisteme kayıt olmasını istemiyorsanız belge yüklerken “depo yok” seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde belgeniz otomatik olarak sisteme kayıt edilir. Sisteme kayıt olan belgeyi tekrar yüklediğinizde belgede %100 çakışma(benzerlik) meydana gelecektir. Bu nedenle, kullanıcıların kendi hesaplarına yükledikleri ve havuza gönderdikleri dokümanların ödev numaralarını kurumun Turnitin yöneticisine bildirmeden hesaplarından silmemeleri gerekmektedir.

Kullanım Kılavuzları ve Eğitseller :
  • Kullanıcılar için Şifre Oluşturma ve Sıfırlama Kılavuzu için tıklayınız.

iThenticate (Akademik İntihali Engelleme Programı) 

Akademik çalışmalardaki intihalleri tespit etmek amacıyla iThenticate (İntihali Engelleme Programı), TÜBİTAK ULAKBİM tarafından üniversitemiz erişimine açılmıştır.
Program doğrudan akademik yayınların değerlendirilmesi ile ilgili (öğrenci ödevleri ve  tezler hariç) kapsamlı bir akademik içeriğe sahiptir. Web tabanlı arayüz ile özel bir eğitim gereksinimi olmaksızın kullanılmaktadır.
iThenticate’e yüklenen her belge büyük bir veri tabanındaki belgelerle karşılaştırılmaktadır. Bu veri tabanı içinde 90.000’den fazla önemli gazete, dergi, süreli yayınlar ve kitapların yanı sıra tüm bunlara ek olarak 17 milyardan fazla web sayfası ve arşivi bulunmaktadır. iThenticate, 70.000’den fazla bilimsel dergiden gelen 30 milyon üzerindeki içeriğin ve 150’den fazla yayınevinden 86 milyon üzeri makalenin bulunduğu veri tabanlarını kontrol etmektedir. Yayıncı ortakları arasında CrossRef, Gale, Emerald, ABC-CLIO, SAGE Reference, Oxford University Press, IEEE, Elsevier, Nature Publishing, Ovid,Taylor&Francis, PubMed, Pearson, McGrawHill, Wiley ve EBSCOhost gibi büyük yayınevleri bulunmaktadır.
iThenticate programını kullanmak isteyen akademisyenlerimizin (Üniversitelerde doktora derecesi ve üzerinde akademik yetkinliğe sahip öğretim üyelerine kullanım hakkı verilmektedir.) erişim tanımlamaları için kddb@klu.edu.tr adresine; @klu.edu.tr uzantılı eposta adresinizle ad, soyad, bölüm, unvan ve dahili telefon bilgilerinizi iletmeniz gerekmektedir. Bilgileriniz sisteme kaydedildikten sonra sisteme giriş bilgileri, belirtmiş olacağınız e-mail adresinize sistem tarafından (info@ithenticate.com adresli) otomatik gönderilecektir, lütfen bu adresten(info@ithenticate.com)  gelen maili dikkate alıp, emalinizi kontrol etmeyi unutmayınız. Tanımlama işlemleri haricindeki kullanıma yönelik diğer bütün işlemler kullanıcı tarafından yapılacaktır.
DİKKAT : iThenticate lisans anlaşması gereği tezler için kullanılmamalıdır. Tezler için lütfen Turnitin'i kullanınız.
Kullanıcı Kılavuzları :
 
Turnitin iThenticate intihal

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.