Bilgi En Kutsal Hazinedir
T.C. KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Turnitin & İthenticate İntihal Programı

TURNİTİN & İTHENTİCATE İNTİHAL PROGRAMI

                                                            
 

 

Turnitin & iThenticate İntihal Programı Kullanımları Kotaları Hakkında

Her bir kurumun iThenticate için doküman (makale) submit kotası bulunmakta olup EKUAL kotası mevcut kurumların kullanımlarını karşılamaktadır. Bu bağlamda, sınırsız ya da her yıl artan bir kullanım kotamız mevcut olmamak ile birlikte EKUAL toplam kotası lisans dönemi boyunca değişmemektedir.

iThenticate kullanımıyla ilgili olarak : iThenticate programını, üniversitelerde, Dr. ve üstü ünvana sahip kişilerce, sadece kişisel makalelerinin analizi için kullanılmaktadır. Dergi editörleri de söz konusu programı kullanabilirler, ancak; dergi, üniversitemiz tarafından yayınlanan bir dergi olmalı ve editörü de üniversitemiz personeli olmalıdır.

Turnitin kullanımıyla ilgili olarak ise :Kullanıcıların tez, ödev ve rapor türü dokümanlarının benzerlik analizleri yapılabilmektedir.

iThenticate : Programına yapılan yanlış yüklemelerden dolayı, Üniversitemize tanımlanan kota eylül ayında dolduğundan, mağduriyet yaşanmaması için yılsonuna kadar bir kereye mahsus ek kota tanımlanmıştır.

 Kullanıcıların, aşağıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda işlem yapmaları gerekmektedir.

  • iThenticate sadece makalelerin analizinde, Turnitin ise tez, ödev ve rapor türü dokümanların analizinde kullanılmalıdır.
  • Kullanıcıların, Turnitin kullanması gerekirken, iThenticate programında, tez, ödev, rapor türü dokümanlarını yüklediği ve aynı makaleyi birçok kez analiz ettiği, gibi yanlış kullanımların yapıldığı görülmüştür. Bu durum üniversitemizin mevcut kotasının tükenmesine ve gerçek kullanıcıların haklarının yenmesine neden olmaktadır.
  • iThenticate programına tez, ödev, rapor türü dokümanlarının yüklenmemesi ve mükerrer yükleme yapılmaması gerekmektedir.

Turnitin (Ödev, Tez, Proje İntihal Programı)

Öğrencilerle eğitimcileri aynı platformda buluşturan, belgelerin orijinalite kontrollerinin yapılmasını, eğitimcilerin bu belgeleri notlandırmasını sağlayan dünyanın en önde gelen yazılımlarındandır.Turnitin zengin geri bildirim sağlayarak ve intihali önleyerek öğrencilerin yazım yeteneklerini geliştirmektedir. Belirli bir zaman aralığında orijinal yazımı teşvik eder. Günümüz eğitimcileri ve yöneticileri öğrencilerin bilgiyi doğru, düşünerek ve yasal bir şekilde kullanmalarını teşvik etmeye çalışmaktadır. Milyarlarca internet kaynağına erişilebilirlik sayesinde öğrenciler, bir kaynağın tüm paragraflarını bir saniyede kopyalayıp yapıştırabilmektedir. Bu, performans ve değerlendirmelere yapılan vurgu ile birleşince, öğrenci araştırma ve makalelerinde orijinal olmayan içerik kullanımının artmasına sebep olmaktadır.Turnitin belge analizini yaparken büyük veritabanları taramaktadır. Bunlar;

  • 250+ milyon öğrenci ödevi
  • 120,000+ dergi & kitap
  • 24+ milyar güncel ve arşivlenmiş web sayfası
  • 126 ülkede, 10.000’den fazla eğitim kurumunda,
  • 20 milyondan fazla öğrenci
  • 1+ milyon aktif öğretmen Turnitin kullanmaktadır.

Sadece Turnitin programında bulunan özellikler;

İçerik : Turnitin dünyanın en büyük karşılaştıma veritabanına sahiptir. İçerisinde bulunan akademik dergi veritabanı diğer hiçbir sistemde bulunmamaktadır.

İnternet havuzu: 50 Milyar sayfa, hergün 10 milyon sayfa eklenmektedir.

Yayın havuzu: STM yayınlarından (590+ yayıncı) 38 Milyon yayın, içerik ortaklarından 92 Milyon yayın, toplamda 130 milyon üzeri yayın

Öğrenci veritabanı havuzu: Tez, ödev, proje gibi çalışmaların bulunduğu yaklaşık 400 milyon çalışma

Orijinal formatta gösterim : Gönderilen belgelenin orijinal hali ile görüntülenmesi ve benzerliklerin üzerinde gösterimi, tüm resimler, grafikler ve tablolar korunmaktadır, böylece "Grading" değerlendirmenin "OriginalityCheck" ile aynı sayfa üzerinden yapılabilmesi sağlanmaktadır. Bu özellik sayesinde belgenin tam olarak nerelerinde benzerlikler olduğu görülebilmekte ve değerlendirmeler daha sağlıklı yapılabilmektedir. 

Turnitin’ı kullanmak isteyen akademisyenler için gereken şifre Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından sağlanmaktadır. Doküman gönderiminde bulunacak öğrenciler, öğretmenlerinden temin edebilecekleri Sınıf ID ve Şifre ile turnitin.com adresinden ödevlerini sisteme yükleyebilirler.

Programı kullanmak isteyen akademisyenler kurumsal e-posta adresleri ile kddb@klu.edu.tr adresine ad, soyad ,unvan ve bölüm bilgilerini içeren e-posta göndermeleri yeterli olacaktır

DİKKAT : TURNİTİN, öğrenci ödev, tez, proje ve çalışmalarının akademisyenler tarafından intihal yönüyle kontrol edilmesi, değerlendirilmelerinin online yapılması ve notlandırılması için kullanılmaktadır.

İnhal.net Programı : Akademik çalışmalarda benzerlik tespiti için geliştirilmiştir. Akademisyen ve Öğrencilerimiz kurumsal e-posta adresleri (…@klu.edu.tr; …@ogrenci.klu.edu.tr) ile üye olup otomatik olarak aktivasyon işlemini tamamladıktan sonra İntihal.net programını kullanabileceklerdir. Eğer daha önceden üye olmuşlar ise üyelikleri devam etmekte olup programı kullanabileceklerdir.


İntihal.net Programı için tıklayınız.

İntihal.net Kullanım kılavuzu için tıklayınız.

 

I'Thenticate ( EKUAL ) : Akademik topluluk arasında önemli bir yer tutan İntihali engelleme konusuyla ilgili olarak ; TÜBİTAK Ulakbim tarafından sağlanan ve doğrudan akademik yayınların değerlendirilmesi ile ilgili (öğrenci ödevleri hariç) kapsamlı bir akademik içeriğe sahiptir. iThenticate’e yüklenen her belge büyük bir veri tabanındaki belgelerle karşılaştırılmaktadır. Bu veri tabanı içinde 90.000’den fazla önemli gazete, dergi, süreli yayınlar ve kitapların yanı sıra tüm bunlara ek olarak 17 milyardan fazla web sayfası ve arşivi bulunmaktadır. iThenticate, 70.000’den fazla bilimsel dergiden gelen 30 milyon üzerindeki içeriğin ve 150’den fazla yayınevinden 86 milyon üzeri makalenin bulunduğu veri tabanlarını kontrol etmektedir. Yayıncı ortakları arasında CrossRef, Gale, Emerald, ABC-CLIO, SAGE Reference, Oxford University Press, IEEE, Elsevier, Nature Publishing, Ovid, Taylor&Francis, PubMed, Pearson, McGrawHill, Wiley ve EBSCOhost gibi büyük yayınevleri bulunmaktadır. "Programı kullanabilmek için doktora derecesine sahip olmak gereklidir." 


I'Thenticate (EKUAL) Programı için tıklayınız.

Kullanım kılavuzu için tıklayınız.

Benzerlik raporu kılavuzu için tıklayınız.

Başlangıç kılavuzu için tıklayınız.

 

Turniti ( EKUAL ) : Dünyanın en büyük karşılaştırma veri tabanını kullanarak, özgün olmayan içerik açısından öğrencilerin çalışmalarının ve tezlerinin anlık kontrolünü sağlayan ve intihali engellemeye yönelik geliştirilmiştir.


Turnitin ( EKUAL ) Programı tıklayınız. 

Turnitin hakkında bilgi almak için tıklayınız. 

Ödev eklerken dikkat edilmesi gerekenler için tıklayınız. 

Turnitin öğretmen kılavuzu için tıklayınız.

Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.